Kauklahden Pyrintö ry – lyhyt historia

Kauklahden Pyrintö on Espoon vanhin suomenkielinen urheiluseura. Se on perustettu vuonna 1914 paikallisen Työväenyhdistyksen urheiluseuraksi. Seuran alkuaikoina sen lajeina olivat yleisurheilu, hiihto, paini ja voimistelu. Kauklahden lasitehtaan työntekijät ovat olleet seuran kantavia voimia aina tehtaan olemassa olon ajan ja tehdas myös tuki seuran toimintaa taloudellisesti. Palloilulajit, jalka-, pesä- ja lentopallo, tulivat seuran ohjelmaan sotien jälkeen ja runsaassa lajivalikoimassa sijansa saivat myös mäenlasku, pyöräily, uinti, suunnistus, nyrkkeily ja shakkikin, mutta seuran parhaimmat menestykset saavutettiin kuitenkin painonnostossa 1950-luvulla.

Lasten ja nuorten urheilu oli jo alkuaikoina voimakkaasti seurassa esillä ja suosittuja lajeja olivat yleisurheilu ja hiihto, myöhemmin sitten myös palloilulajit. Seuran toiminta koki hiipumista 1970-luvulla ja jäsenten määrä tippui perinteisestä yli kahdestasadasta jäsenestä alle sataan. Toiminta saatiin taas elpymään uudelleen 1980-luvun lopulla ja seurasta alkoi muotoutua lähinnä voimistelu ja palloiluseura ja vähitellen 1990-luvun aikana juuri juniorijalkapalloseura, jota vahvisti oma talkootyönä tehty jalkapallokenttä nykyisen Lidlin kohdalle. Jäsenmäärä seurassa nousi taas yli kahdensadan vuosisadan loppuun mennessä.

Kauklahden alueen kasvaessa ja etenkin 2006 vuoden asuntomessujen myötä alueelle tuli paljon uusia asukkaita, mikä alkoi näkyä myös seuran toiminnassa. Seuran toiminta keskittyi enää jalkapalloon ja se laajeni käsittämään useampia ikäluokkia. Lisenssipelaajien määrät ylittivät pian jo kolmensadan ja Palloliiton valmennuskursseilta haettiin oppia ahkerasti. Lisäpontta kasvulle saatiin jälleen uuden tekonurmikentän myötä 2013 Hansavalkamaan. Tämä olosuhteiden selkeä parannus antoi pohjaa myös oman päätoimisen valmennuspäällikön palkkaamiseen seuraan.

Tällä vuosisadalla jalkapallon suosiota Kauklahdenkin alueella on kasvattanut myös lajin yleinen suosion kasvu Suomessa.  Kauklahden Pyrintö on onnistunut jo yli sadan vuoden ajan toteuttamaan menestyksekkäästi ja tervehenkisesti alueensa lasten ja nuorten liikuttamista – miksei myös jatkossa.


Lähde: Lahtinen Esa, Sata lasissa – Kauklahden Pyrinnön historia 1914-2015